Paprika's: de natuurlijke vitamineknaller


 
Paprika’s, je hebt ze in allerlei soorten kleuren en vormen. Om precies te zijn 9 soorten kleuren, waaronder: groen, geel, rood, oranje, paars, wit, enz. Er worden maar vier kleuren op grote schaal gekweekt en dat zijn de groene, rode, gele en oranje. Een groene paprika is een onrijpe paprika, de gele, rode en oranje paprika’s zijn wel al rijp. Daarom smaken deze ook een stuk zoeter.
 

De gemiddelde Nederlander eet nog geen 1 paprika per maand en dat terwijl deze groente ontzettend gezond is! Maar paprika’s zijn niet alleen gezond ze maken je ook mooier.

Wat zit er dan precies in een paprika? Paprika’s zijn een hele goede bron van vitamine C en E. Als we aan vitamine C denken, wordt er al vaak gelijk gedacht aan sinaasappels. Paprika’s bevatten 3 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel! Let wel op het gaat hier om de rode, oranje en gele paprika’s (een groene paprika bezit de helft minder aan vitamine C).

Ook vitamine E is in ruime mate aanwezig in (rode, gele en oranje) paprika’s. Één paprika voorziet in de helft van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E die we per dag nodig hebben. Daarnaast bevat een paprika nog meer waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, calcium, ijzer, sodium, vitamine B1, B2 en B6. In dit artikel willen we het vooral hebben over wat vitamine C en E voor je doen.

Vitamine C

Dat vitamine C goed is voor je weerstand is inmiddels wel bekend bij iedereen. Dit komt omdat vitamine C een antioxidant is. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, die ontstaan door processen in het lichaam. Maar vrije radicalen komen ook van buitenaf, denk aan uitlaatgassen, rook en de zon. Deze factoren van buitenaf beschadigen je huid en versnellen het verouderingsproces. Doordat vitamine C deze vrije radicalen wegvangt beschermt het niet alleen je weerstand maar ook je huid. Daarnaast helpt vitamine C mee aan de vorming van collageen. Collageen zorgt er voor dat de huid soepel en elastisch blijft, dit gaat dus rimpelvormig tegen. Maar vitamine C is nog voor heel veel andere processen in je lichaam goed. Het zorgt voor snelle wondgenezing, gezonde bloedvaten, goede ijzeropname, gezond tandvlees en een goed functionerend zenuwstelsel.

Vitamine E

Ook vitamine E is een antioxidant, dit betekend dus dat dit dezelfde positieve eigenschappen oplevert als in het geval van vitamine C. Omdat de antioxiderende werking van vitamine E alleen werkt  in combinatie met vitamine C, zijn paprika’s dus perfect omdat ze allebei deze voedingsstoffen bezitten. Daarnaast zorgt het voor een goede doorbloeding van de huid en het helpt bij het vernieuwen van de cellen. Vernieuwing van cellen zorgt dat er weer een mooie huidlaag bovenop komt te liggen en de droge verouderde cellen verdwijnen. Ook zullen hierdoor littekentjes sneller vervagen die bijvoorbeeld ontstaan zijn door acne. Dat vitamine E heel vaak wordt toegevoegd aan crémes en andere verzorgende producten voor de huid is dus niet verwonderend, gezien de eigenschappen.

Vitamine E schijnt ook een belangrijke positieve rol te spelen bij de ziekte van Alzheimer én het beschermt tegen hart en- vaatziekten.
 
Voor een gezonde, jonge en stevige huid zijn vitamine C en E dus onmisbaar. Paprika eten dus!

Voeg eens paprika toe aan een pastasaus, (maaltijd)salade, wokgerecht, maak er een gevulde paprika van of eet ze gewoon in reepjes als snack!

1 reacties:

 
Food and Beauty © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects